A curling kő kör alakú, kerülete maximálisan 91,44 centiméter (36 hüvelyk), magassága pedig 11,43 centiméter (4,5 hüvelyk). A kő súlya, beleértve a markolatot és a csavart, nem lehet kevesebb, mint 19,96 kg (44 font), és több, mint 17,24 kg (38 font).

Minden csapat egy, nyolc kőből álló készletet használ, mely azonos színű markolattal és jól látható jelölésekkel rendelkezik. Abban az esetben, ha egy kő megsérül és játékra alkalmatlanná válik, helyettesítő kő használata szükséges. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, az end során legutoljára elengedett követ kell újra ellökni.

Ha a kő a játék során eltörik, úgy a csapat – a ´Curling szellemiségét´figyelembe véve – oda helyezi a követ ahova az került volna normál esetben.

Abban az esetben, ha mozgás közben a kő átfordul és a tetején vagy az oldalán áll meg, úgy azt a játékból azonnal ki kell venni.

Amennyiben elengedés közben a markolat leválik a kőről, az éppen lökő csapattag dönthet úgy, hogy a játék folytatódjon vagy az utolsó elengedést megismétli, miután az esetlegesen elmozdult többi curling követ eredeti helyére visszaállították.

Azok a kövek, amelyek nem állnak meg teljesen a játék-oldalon lévő söprési vonal belső éléig, a játékból azonnal eltávolításra kerülnek, kivéve, ha haladás közben másik kövekbe ütköznek, így ezáltal játékban maradhatnak.

Az a kő, amely teljes terjedelmében áthalad a hátsó vonalon (back line), a játékból azonnal eltávolítandó.

Az a kő, amely érinti a pályákat elválasztó vagy a szélső vonalat, a játékból azonnal eltávolítandó, így kerülve el, hogy az áttérjen a szomszédos játékmezőre.

A kövek helyzetét szemrevételezéssel kell lemérni, amíg a játékrész utolsó köve teljesen meg nem áll. Kivételt képeznek azok a helyzetek, amikor azt kell megítélni, hogy az adott kő játékban van-e, illetve a második, harmadik vagy negyedik kő elengedését megelőzően, annak megállapítására, hogy a kő a Free Guard (szabad védekezési) zónában tartózkodik-e.

A csapatok a játék részét képező köveken semmiféle módosítást nem tehetnek, illetve azokra vagy azok fölé semmilyen tárgyat nem helyezhetnek.

Kép forrása: SCIENTIFIC AMERICAN, A DIVISION OF NATURE AMERICA, INC.

[ Vissza ]